Home
Zaterdag 4/04/2015: Brakel

Zaterdagmiddag uiteindelijk met Stic in de sfeer van de Ronde beland. 's Middags in Brakel afgesproken om van daaruit een deel van de rode lus van de Ronde-van-Vlaanderenroute te doen, meer bepaald het gedeelte van de oude finish in Geraardsbergen om niet te veel in de drukte van de wielertoeristen van de RVV te zitten. Moest in de voormiddag nog naar een begrafenis in Avelgem en zodoende via de Kluis naar Brakel gereden. Daar aangekomen na twee wegomleidingen, twee seingevers die me niet doorlieten en massa's wielertoeristen gedwarst of op de voet gevolgd te hebben... rijkelijk laat aangekomen in Brakel.

.

Uiteindelijk toch van start gegaan in Nederbrakel en na nog geen kilometer kregen we zonder opwarming de Valkenberg waar nog enkele cyclo's rondreden. Miljaar, wat een onding zeg, nijdige helling die je al meteen naar de keel grijpt. 't Werd al snel duidelijk dat we de regio Brakel wat onderschat hadden, weinig plat aldaar. In 't begin ook wat gesukkeld met de pijltjes, vooral om dat we soms de cyclo's volgden en de pijltjes zo niet zagen. Paar keer misreden, maar dankzij de kaarten van Stic telkens terug op het parcours geraakt. Ondertussen ook de Berendries samen met de cyclo's gekregen, pittig, maar Valkenberg was toch erger. In de afdaling van de Kasteeldreef een snelheid van boven de 50 gehaald en een pijl gemist, deels terug naar boven dus. Daardoor ook enkele cyclo's op het verkeerde spoor gezet ;-)

Eenmaal weg van de Kasteeldreef waren we weg van de RVV-tocht en zagen we zo goed als geen kat meer. Langs het golvende parcours via Brakel en onooglijke deelgemeenten van Geraardsbergen zoals Zarlardinge (nooit van gehoord) in het centrum van Geraardsbergen (of zoals een lokale behulpzame man zei bij een ontbrekende pijl : Gisbergen) kregen we Kloosterstraat, Vesten en de Muur. Pittige klim op de kasseien, eerst bij de kerk, dan de Muur zelf. Stics eerste kennismaking met de Muur en liet zich zoals velen vangen aan de vele bochten in de Muur, maar toch vlot bovengeraak alwaar we wat tijd namen voor fotoshoot en bevoorrading. Daar nog een groepje wielertoeristen uit het Antwerpse tegengekomen die we met een umbraco konden helpen. Dat waren zowat de enige wielertoeristen die we gisteren tegenkwamen buiten het rondeparcours.

Na de Muur ging het richting Bosberg, me compleet onbekend, maar venijnig ding. Helling die blijft duren met mottige kasseien. Onderweg ook enorm veel tegenwind gehad. Gelukkig draaide het parcours na de Bosberg en kregen we rugwind om langs het water terug te keren naar Geraardsbergen. Normaal moesten we nog naar de Eikenberg, maar gezien we al heel wat kilometers hadden, besloten een stuk te knippen en de baan te volgen tussen Geraardsbergen en Brakel. Zodoende aangekomen met 70tal kilometers die echt wel in de benen kropen. Nog een streekbier genuttigd in café 't Amusement, aanraderke. De mensen in de zaak zeiden direct, a ja, 't is morgen koers... Voor de terugweg richting Ronse gereden om via Mont de l'Enclus huiswaarts te gaan en onderweg nog tal van gasten tegengekomen die 's morgens in Brugge vertrokken waren en rond 17.30-18.00 nog in Ronse rondreden. Respect voor die gasten die de 240 volbrengen!