Home Nieuwsbrief Zaterdag 2/05/2015: Parcoursverkenning
Zaterdag 2/05/2015: Parcoursverkenning
Geschreven door Siegfried   
zondag 10 mei 2015 07:50

Stilaan nadert de Steenbakkerszomertocht, dus tijd voor een verkennend ritje, te meer daar het parcours opnieuw licht gewijzigd werd. Met 9 zouden we vertrekken in Moen voor de verkenning van de 55 aan de overkant van de Schelde. Berre, Steven1, Dimi, Wim en Dominiek stonden al te wachten, net als Levin die foto's kwam nemen. Geen tijd later waren daar ook thuisrijders Jan en Steven2 en kort daarop arriveerde Thijs waardoor we konden vertrekken. Eerst naar het kanaal en al snel de shortcut uit de offroadstrook genomen. Stuk dat 'k niet graag rij. Na nog wat krieren in Moen en Outrijve uiteindelijk aan de brug  van Slafie geraakt waar we afscheid moesten nemen van Jan die een leeglopende band had en met zijn crossfiets terug moest keren. Met 8 dus verder naar de Walen.

.

In Escanaffles deden we nog wat krieren om in Orroir en wat rest van de oude spoorweg te belanden. Wim had niet alleen de beste benen, maar ook de kodak mee en reed dikwijls voor om zoals gevraagd de nodige fotoshoots te nemen van de rijdende steenbakkers. Langs de oude spoorweg was onze jonge snaak Dimi iets te enthousiast met zijn wheelie voor de foto. Resultaat, een geslaagde wheeliefoto, alleen ontbreekt de foto van de pijnlijke val nadien. Redelijk pijnlijke onderrug als resultaat en na de eerste Kluisklim sloeg Dimi dan ook wijselijk terug af richting Moen.

Via Orroir dus de eerste grote Kluisklim tot aan de Toren alwaar Martijn als Kluisbewoner ons al opwachtte. Terug met 8 op baan. De fiets van Thijs en het enthousiasme van Steven2 deden ons nog twijfelen of we de rit met 8 zouden beëindigen, maar dat zou lukken. Na de klim naar de Toren reden we naar de Vierschaar en dan via de trappen naar beneden. Zelden zo droog geweten en zelfs ik durfde zo vlot naar beneden rijden. Eventjes verderop terug naar boven langs de Vierschaar en dan de normale afdaling van de Kluis richting Kwaremont. Te starten met de zwaarste klim op de grote baan uitkomend. Enkele geraakten niet met de fiets bboven om maar te zeggen, best pittig stukje. Dan pijlsnel op de baan naar beneden en de tweede offroad Kwaremontklim kon ingezet worden met een alweer ontstuimige Wim die naar boven reed alsof 't niets was. Ondertussen een oudere biker al voor de derde keer tegenstroom tegengekomen met een tenue die zeker al 20 jaar uit de mode is...

Dan de kasseien van de Kwaremont naar beneden en wat spelen met kleinere hellingen en afdalingen tussen Kwaremont en Patersberg. We passeerden de voet van die laatste en voor sommigen zat ie er gelukkig niet in. Van mij mag ie er persoonlijk wel in (misschien plakkaatje zetten voor de liefhebbers: Pater omhoog en omlaag langs zelfde baan, eigenlijk nog nooit de Pater via de kasseien naar beneden gereden ;-) ) Dan weer wat golvend parcours om terug Kwaremont te bereiken en via de laatste kasseien te verlaten.

Van daaruit via de Ronde van Vlaanderenstraat een rustpauze met wat langer baanstuk in Russeigneis en Amougies om terug de Kluiszone binnen te rijden met een best wel pittig stukje dat alsmaar steiler werd richting Vierschaar. Ondertussen kreeg Stic bericht van Dimi dat die een café gevonden had dat open was en waar hij de tijd doodde tot we aankwamen ;-) Steven2 wilden nog eens een kleine beest proberen te temmen, wat net niet lukte. Wim twijfelde en reed uiteindelijk niet. Daarna wat spielerei op de Kluis om ook die berg langzaam te verlaten, niet zonder nog een keer een laatste helling en afdaling te nemen op het grootste erosiestuk dat daar ligt. Meteen hopeloos achter en efkes de rest kwijt, maar terug aangesloten om zo terug te keren naar de Schelde en de nieuwe fietsersbrug die nog in opbouw was voor de aanrijstukken. Via de oude spoorweg terug naar Avelgem en zo naar Moen. De afstand was voor mij alvast genoeg, zeker gezien er nog wat wind was.

Terug aangekomen en verkleed, de après ingezet in 't Centrum dat inmiddels open was. De onfortuinlijke Dimi was inmiddels ook terug, net als Jan die de benen met de koersfiets had gestrekt intussen. Bucky was eveneens present zonder bike gezien de knie-operatie. Even later arriveerden ook Levin en Moonie die van wacht was en niet mee kon rijden. Een vol café steenbakkers en geslaagde afsluiter van leuke tocht die voor herhaling vatbaar was!