Home Nieuwsbrief Parcours zomertoertocht 2015
Parcours zomertoertocht 2015
Geschreven door Thijs Vandenbogaerde   
donderdag 14 mei 2015 00:00

De parcoursbouwers van de vierde editie van de Steenbakkers Zomertoertocht hebben hun uiterste best gedaan om jullie te laten kennismaken met bekende en minder bekende maar mooie hoekjes uit onze regio. Doorwinterde biker of gelegenheidsfietser, individueel of in groep, iedereen zal er plezier aan kunnen beleven.

Er worden niet minder dan 4 verschillende afstanden aangeboden... 35, 55, 75 en 100 km en dat voor een aanzienlijk deel over een behoorlijk gewijzigd parcours ten opzichte van vorig jaar. We laten de regio Mont Saint Aubert voor wat het was en combineren dit jaar de regio Kluisbergen met de regio Sint-Denijs / Bellegem. Voor wie een beetje creatief omspringt met een aantal splitsingen kunnen er ook andere afstanden gereden worden.

 

Alle afstanden starten na het vertrek aan de jeugd‑ en sportterreinen richting de 'Ballons'. Bij het uitkomen van de 'Ballons' is er onmiddellijk al een splitsing. De 75 & 100km gaan dan de richting van Bellegem uit terwijl de 35 & 55km een U-bocht maken richting de onverharde kanaalzone. Via enkele onverharde wegen doorkruisen we Outrijve om dan aan de Schelde uit te komen. We steken de Schelde over en doen Escanaffles aan. De oude treinspoorbedding aan de Waalse zijde van de 'Kluis' wordt aangedaan. We kruisen even het parcours voor de terugweg ter hoogte van Orroir. Vanuit Orroir gaat het helemaal door tot boven aan 'Den Toren'. We blijven wat hangen op de Waals/Vlaamse grens op de rug van de Kluisberg. Er volgt een duik naar beneden om de 'Kluis' via de 'Pensemont' te beklimmen. BV3 & BV4 situeert zich op de 'Vierschaar'. Hier is er een splitsing: ofwel maken we nog een ommetje voor de 55, 75 & 100km, ofwel keer je terug naar Moen. De terugrit naar Moen verloopt door nog even te spelen op de flanken van de 'Kluis', af te dalen en Orroir te doorlopen. Laat je echter niet misleiden! Er komt nog een U-bochtje. Wat volgt zal je waarschijnlijk wel voelen in de kuiten, zeker voor diegenen die de grotere afstanden gekozen hebben! De uitloper van de toertocht verloopt via de nieuwe fietsersbrug over de Schelde en de treinspoorbedding richting Moen.

 

Parcours 35 km = 35,1 km & 350 hm

35km parcours

35km hoogteprofiel

 

Aan de splitsing van de 'Vierschaar' vervolgen de 55, 75 & 100km hun weg via de rug van de 'Kluis' in de richting van de 'Trieu' die we overigens rechts laten liggen. Ter hoogte van de Kalmontstraat is er opnieuw een splitsing. Hierbij slaat de 75km de lus op en rond de 'Kwaremont' over. Door deze lus over te laten kan je dus je gekozen afstanden inkorten met +- 9km. We dalen af met enkele leuke bochtjes om uit te komen op de Hoogstad. We slaan rechtsaf een stapsteentje in die naarmate het vordert overgaat op een grindpadje en waarbij het steiler en steiler gaat om uiteindelijk uit te komen op de N36. De 'Nieuwe Kwaremont' dalen we af tot we terug rechtsaf slaan en de 'Oude Kwaremont' voor de eerste keer offroad oprijden. Het gaat terug in dalende lijn op de kasseien en terug rechtsaf, nogmaals de 'Oude Kwaremont' offroad omhoog. Er wordt nog wat gekronkeld doorheen enkele offroad stroken. Aan de voet van de 'Patersberg' snuiven we even de sfeer op. Maar deze berg laten we dit jaar opzij liggen. Via het Slibbergat komen uit aan Kwaremont dorp. Nu we hier toch zijn, nemen we nog een stukje uitloper van de 'Oude Kwaremont' mee. De N36 wordt opnieuw gekruist en het gaat richting de Ronde van Vlaanderenstraat. Hier ontmoeten we terug diegene die de lus over de 'Kwaremont' aan zich voorbij hebben laten gaan. Het gaat naar beneden via de Bremstraat & de Karnemelkbeekstraat. Via Amougies en Mont-de-l'Enclus gaat het in steigende lijn tot aan de 'Vierschaar' om uit te komen aan BV4. De terugweg naar Moen is identiek aan die van de 35km.

 

Parcours 55 km = 54,3 km & 725 hm

55km parcours

55km hoogteprofiel

 

De 75 & 100km splits zich al af van de kleinere afstanden ter hoogte van de 'Ballons'. De grootste afstanden gaan de richting van Zwevegem uit. Via Achterhoek krijgen jullie een eerste klimmetje voorgeschoteld, weliswaar een opwarmtertje ter vergelijking wat er nog allemaal komt in de zone van de Kluisberg. Via een zigzagje met offroad stukken dalen we af in de richting van het 'Trekteurke'. Via de wijk Kreupel en de Evangelie-Boom steken we de N50 over, we bevinden ons inmiddels in Bellegem nu. De lichtoplopende kasseistrook  naar de Manpadstraat krijgen jullie voor de wielen geschoteld. Deze kasseien zullen niet jullie laatste kasseien van de dag zijn. Via de Leuzestraat gaat het omhoog ofwel langs ofwel door Bellegembos, hopelijk krijgen we de goedkeuring nog rond... Na Bellegembos bevinden jullie zich op BV1 & BV. De 100km komt hier terug, de 75km gaat naar BV3 op de Vierschaar'. Na de BV te Bellegem nemen we 'Geitenberg' in dalende lijn. Aan de voet van de 'Tontekapel' is er een splitsing tussen de 75 & 100km. De 100km maakt een extra lus en zal hier dus 2x voorbij komen. De 75km vervolgt zijn weg via Kooigembos, de oude treinspoorbedding & Vier-Abelen. Via de Verzetslaan steken we het kanaal over en sluiten we aan op de 35 & 55km ter hoogte van de kanaalzone. De 75km doet het lusje rondom de 'Kwaremont' niet aan.

 

Parcours 75 km = 75,4 km & 806 hm

75km parcours

75km hoogteprofiel

 

De 100km = de full monty. Hetgeen erbij komt, ten opzichte van de 75km, is de lus ter hoogte van Sint-Denijs en het lusje over de 'Kwaremont'. Aan de voet van de 'Tontekapel' ligt er een splitsing tussen de 75 & 100km. De lus in Sint-Denijs begint bij het oprijden van de 'Tontekapel' en het 'Waterstraatje', die er hopelijk kurkdroog bij ligt. Om dan de mooie offroad doorsteek te maken van de Grote Dalestraat naar de Zandbeekstraat. Het parcours loopt verder nog langs Ter Klare en wat gekronkel en geklim rondom het 'Beerbos'. Via de Beerbosstraat, wat eigenlijk een oplopende kasseistrook is, sluiten we terug aan op het eerder gereden stukje parcours ter hoogte van 'Bellegembos' om zodoende aan BV2 uit te komen. Aan de voet van de 'Tontekapel' wordt voor de 2de passage gekozen en uiteindelijk aangesloten op de 35 & 55km aan de kanaalzone te Moen.

 

Parcours 100 km = 101,5 km & 1240 hm

100km parcours

100km hoogteprofiel

 

Extra mogelijkheden zijn:
92,3km; je volgt de 100km en aan de splitsing ter hoogte van de Kalmontstraat kies je de 75km, hiermee sla je de lus over van de 'Kwaremont'.

84,6km; je volgt de 100km en aan de splitsing 'Tontekapel' kies je voor de 75km, hiermee sla je de lus over van Sint-Denijs.

45,1km; je volgt de 55km en aan de splitsing ter hoogte van de Kalmontstraat kies je de 75km, hiermee sla je de lus over van de 'Kwaremont'.

Deze extra mogelijkheden zullen niet opgenomen worden aan de inschrijving/splitsingen/...

.